35 éves évfolyamtalálkozó (beszámoló)

2018. augusztus 31 – szeptember 2.
Alsóörs – Balatonfüred – Veszprém

Ismét eltelt 5 esztendő, ismét itt a nyár vége, ismét találkoztunk a Balatonnál…

Augusztus 31-én, péntek kora délután egyre több ismerős arc tűnt fel az alsóörsi Laroba Hotel környékén. Fiatal ötvenesek, fiatalos hatvanasok, hetvenesek…

Évfolyamtalálkozónkat ezúttal is előadásokkal kezdtük, a helyszín azonban most nem az egyetem, hanem a hotel volt, ahol a résztvevők elszállásolása is történt. Az előadásokon, nagy örömünkre számos volt oktatónk is megjelent. Körünkben üdvözölhettük Heil Bálintot az egyetem volt rektorát, Salamon Tamást, Pekli Józsefet, Zsíros Lászlót, Domonkos Lászlót, Chován Tibort, Horváth Attilát, Horváth Ottót, Horváth Gézát, Dallos Andrást, Dallos Zsuzsát, Kővári Évát és Tóth Józsefet. Elfogadta meghívásunkat Gelencsér András Úr, a Pannon Egyetem jelenlegi rektora is.

Az első előadást Kosztin Béla tartotta, aki a kőolajipar általános helyzetének bemutatása után, személyes élményeiről mesélt, amelyeket Oroszországban, Szíriában, Pakisztánban, Ománban és Kazahsztánban szerzett munkája során.

Ezután Dr. Gelencsér András rektor úr előadása következett a Pannon egyetem előtt álló kihívásokról, az egyetem eredményeiről.
Megtudhattuk, hogy a PE szilárdan tartja a helzét a legjobb magyar egyetemek között, a nagy tudományegyetemek után, szinte minden mutató szerint Magyarország 6.- 7. legjobb felsőoktatási intézménye. Szóba kerültek a vidéki egyetemeket jellemző kihívások, az oktatás színvonala, a hallgatók felkészültsége  is.

Szünet előtt még Olvasó Árpád osztotta meg velünk ománi élményeit, melyeket az elmúlt években szerzett munkája során. Sok érdekességet tudhattunk meg az iszlám kultúráról, az ománi emberek életéről, gondolkodásáról.

Az előadások sora Etler Ottó felvezetésével folytatódott, aki bemutatta a “Dr. Marton Gyula MÉRTÉK DÍJ” történetét, eddigi díjazottjait. Utána Dörgő Gyula egyetemi hallgató, a MÉRTÉK DÍJ egyik első díjazottja tartott rendkívül érdekes és színvonalas prezentációt tanulmányairól, eredményeiről és közösségi munkájáról. Előadása a következő linken keresztül megtekinthető: előadás

Az előadások sora Bocz Andrással fejeződött be. A kohász himnusz meghallgatása után Boci élvezetes prezentációban mutatta be 35 éves pályafutását és szakmai tevékenységét, amely a Dunai Vasműben kezdődött 1983-ban és jelenleg is ott zajlik, csak már a vállalat neve változott számtalanszor az idők során… A prezentációt a következő linken keresztül tekinthetitek meg: előadás

A rendezvény kötetlen beszélgetéssel folytatódott oktatóinkkal, rég nem látott ismerősökkel, amelynek csak az vetett véget, hogy megérkezett a busz, amellyel indultunk Balatonfüredre, a Figula pincészetbe.

A pincészetben ifj. Figula Miklós az év fiatal borásza fogadott és kalauzolt bennünket. Egy rövid pincelátogatás után került sor a borkóstolóval egybekötött vacsorára. A borlista:
Chardonnay 2017
Sóskút Olaszrizling 2016
Bájoló Félédes 2017
Rosé Cuvee 2017
Dörgicsei Merlot 2015

Sajnos a pincepörkölt kevésnek bizonyult, úgyhogy néhányan vacsora helyett az extra fogásként felszolgált Cabernet Franc-kal vígasztalódhattak.

 A hotelba való visszatérés után szokás szerint hajnalig tartó beszélgetéssel ért véget a találkozó első napja.

Szombat délelőtt hagyományainknak megfelelően a veszprémi temetőben megkoszorúztuk Sebestyén Attila sírját és megemlékeztünk elhunyt évfolyamtársainkról, barátainkról, tanárainkról.

Szombaton az esti bankett kezdetén felültünk a nosztalgia vonatra, levetítésre került az évfolyam 40 éves történetét bemutató dokumentum film. A filmet a következő linken tekinthetitek meg:

http://news.vve83.hu/2018/09/05/a-35-eves-film-letoltheto/

A vacsora után, az öt évvel ezelőtti találkozóhoz hasonlóan, a talpalávaló zenét a százhalombattai REFORM zenekar szolgáltatta.

A hajnalig tartó mulatság vége felé a zenekar két neves vendégzenésszel is bővült, Hódossy Zoli és Szabó Csaba közreműködésével felhangzottak a jól ismert Balla nóták is. A nagyszerű hangulatú este közös énekléssel zárult, amelyet ismét csak hajnalig tartó beszélgetés követett. A REFORM zenekar video filmjét a következő linken tekinthetitek meg: https://youtu.be/WNV1CZmJOHk

Vasárnap reggelre már csak  a “sebek nyalogatása”, a néha keserédes búcsúzkodások maradtak és a jelszó: Jövőre (5 év múlva) veletek, ugyanitt (de lehet, hogy máshol)!

A találkozóról készült fényképek megtekinthetők a következő linken keresztül (köszönet a fényképészeknek):

http://news.vve83.hu/2018/09/06/35-eves-evfolyamtalalkozo/

Reméljük mindenki jól érezte magát a találkozón, és reméljük, hogy 5 év múlva még többen találkozunk majd. De addig is még lesz pár évfolyam vacsora…

Galamb

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.